Un alt obiectiv important pe care scoala noastra l-a urmarit constant este reducerea absenteismului, a abandonului școlar precum și prevenirea și reducerea violenței în spațiul școlar dar și în afara școlii. Acest obiectiv este asumat pe termen lung în Planul de dezvoltare instituțională a școlii, se realizează prin consiliere școlară, activități în parteneriat cu instituții abilitate dar și prin implementarea proiectului ROSE ,,Liceul-cheia viitorului,,, proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat
Liceul Energetic este singurul liceu din județul Gorj participant în Programul Național ,,Ucenic Electrician,,, în parteneriat cu Distribuție Energie Oltenia– program implementat de către operatorul economic în 7 licee de profil, câte unul din fiecare judet: Gorj, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Olt și Teleorman. Proiectul se adresează elevilor școlii profesionale, calificarea electrician centrale stații și rețele electrice și are 2 componente:
- componenta dotare constând în înființarea unui Laborator nou în domeniul energetic printr-o investiție a operatorului Distributie Oltenia de aproximativ 15 mii euro
- tot ca și dotare, în luna iunie 2021- Distributie Energie Oltenia a montat un sistem de panouri fovoltaice, Liceul Energetic devenind astfel singura școală din judetul Gorj independentă energetic și care furnizează energie electrică în rețeaua natională. Valoarea investiției depășeșete 15 mii euro
- partenerul Distribuție Oltenia finanțează componenta de dezvoltare personală a elevilor prin care sunt asigurate: ateliere și tabere de dezvoltare personală, în parteneriat cu asociații non-profit specializate în dezvoltare personală, activități de voluntariat, transport și echipamente de protecție pentru stagiile de pregătire practică, concursuri în domeniu, burse de performanță, intership plătit după absolvirea școlii și angajare pe durată nedeterminată.
Liceul Energetic din Tg Jiu organizează anual Concursul Național de comunicări științifice pentru elevii din învăţământul profesional și tehnic ,,Triada Resurse-Reciclare-Recondiționare”, concurs cu tradiție, ce se desfasoară la școala noastră încă din anul 2008.
Concursul, aflat în acest an la cea de-a XII-a ediție, este inclus în Lista Concursurilor Naționale Școlare conform Anexei Nr. 5 la OME Nr. 3207/12.01. 2023, poziția nr. 57.
Din cauza pandemiei Covid 19, tradiția desfășurării concursului a fost întreruptă după ediția a XI-a, din luna mai 2019. În acest an școlar Liceul Energetic a fost gazda ediției cu numărul XII-a a Concursului Național ,,Triada Resurse-Reciclare-Recondiționare” în data de 22 martie 2023
Acest concurs este un prilej pentru diseminarea și promovarea rezultatelor cadrelor didactice și ale elevilor, cunoașterea celor mai noi realizări din domeniul tehnicii, menținerea contactului între specialiști, stimularea creativității și promovarea rețelelor de excelență în învățământul românesc, identificarea posibilităților de realizare a unor colaborări și parteneriate.
Grupul țintă este format din elevi și studenți, cadre didactice și specialiști în domeniu din toată țara, ce doresc să-și împărtășească experiența și realizările obținute în activitatea desfășurată.
Obiectivele acestui proiect sunt:
- Popularizarea unor exemple de bună practică;
- Stimularea interesului profesorilor și elevilor pentru noutăți specifice domeniului tehnic;
- Adaptarea ofertelor educaționale ale școlilor din învățământul profesional și tehnic la cerințele reale de educație și formare, în conformitate cu dinamica pieței muncii;
- Valorificarea spiritului inovativ și creativ al elevilor.
Concursul se derulează timp de o zi pe 2 secțiuni, conform Regulamentului concursului aprobat de ISJ Gorj și MEN. Cele doua secțiuni sunt:
- INVENTICĂ-INOVAȚIE – Concurs de idei teoretice și/sau practice pentru elevi
- RECICLARE-RECONDIȚIONARE-RESURSE PENTRU VIITOR – Sesiune de comunicări științifice pentru cadrele didactice
Lucrările teoretice/practice (studii, machete, panoplii, prezentări PowerPoint, pagini web, videoclipuri) sunt prezentate în plen, cu ocazia desfașurării concursului și sunt evaluate de către Comisia de organizare și evaluare, fiind acordate diplome de participare lucrărilor din fiecare domeniu.
În ordinea punctajelor obținute, se acordă: premiul I, premiul al II-lea, premiul al III-lea și mențiuni primilor elevi clasați.
Lucrările sunt prezentate de către elevi în faţa Comisiei de evaluare oral și/sau utilizând prezentări PowerPoint, planşe, lucrări practice, fond audio-video etc.
De la an la an, popularitatea concursului și numărul de participanți au crescut constant – peste 100 de profesori, elevi și specialiști din toată țara participând fizic la ultimele ediții.
Amintim că, de-a lungul existenței sale, Liceul Energetic a obținut, prin elevii săi, importante premii la olimpiadele naționale în domeniul tehnic, buna pregătire a acestora asigurând o bună inserție pe piața muncii a absolvenților noștri iar acest concurs reprezintă o etapă importantă în pregătirea profesională a elevilor liceelor tehnologice participante, dar și în pregătirea pentru viață a tinerilor, ținând cont că activitățile sunt interactive, fiind vizate spiritul competitiv și motivarea tinerilor pentru domeniul tehnic.
Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra importanței acestei activități, considerăm necesar să atașăm câteva dovezi ale derulării activității edițiilor anterioare.